Lastik Aşınması ve Yıpranması

Özet
:

Aracınızda çok fazla kilometre yapmasanız bile, lastiklerinizi ayda en az bir kez ve uzun yolculuklardan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Aşırı veya düzensiz sırt aşınması, yetersiz şişirme veya sıyrıklar, şişkinlikler, çatlaklar, delinmeler ve daha fazlası gibi hasarlara karşı dikkatli olmak önemlidir. Bu koşullardan herhangi biri mevcutsa veya sürekli basınç kaybı yaşıyorsanız, lastik sökülmeli ve bir onarım yapılıp yapılamayacağını belirlemek için eğitimli bir lastik uzmanı tarafından hasar açısından incelenmelidir.

Bir sonraki lastik setinizi mi arıyorsunuz? İster çevrimiçi ister mağazadan satın alın, size yardımcı olabiliriz.

Lastik Aşınma Modellerini Anlamak

Eşit aşınmayı korumaya ve lastik ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için hizalama, rotasyon ve görsel incelemeler hakkında bu hızlı referansı inceleyin. Profesyonel bir değerlendirme için, size yakın bir kuşadası lastikçi lokasyonu bulun.

Ön veya arka tekerleklerin yanlış hizalanması hızlı veya düzensiz aşınmaya neden olabilir. Önden çekişli araçlar ve bağımsız arka süspansiyona sahip araçlar, iki yerine dört tekerleğin hizalanmasını gerektirir. Aracınızın kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi hizalamanızı kontrol ettirmek, lastik ömrünü uzatmanın önerilen yoludur. 

Bazen düzensiz lastik aşınması lastiklerinizi döndürerek düzeltilebilir. Aracınızın kullanım kılavuzuna bakın veya aracınız için uygun rotasyon düzenini bulmak için yakınınızdaki bir  Lastik Doktoru Ali beyi ziyaret edin. Lastiklerinizde düzensiz aşınma varsa, rotasyondan  önce herhangi bir yanlış hizalama, dengesizlik veya diğer mekanik sorunları kontrol etmesi ve düzeltmesi için bir lastik doktoruna danışın.

Bir lastiğin sırt deseni, yola nasıl tutunduğunu doğrudan etkiler, bu nedenle düzensiz aşınma belirtileri açısından düzenli olarak görsel olarak incelemek önemlidir. Bu belirtiler arasında yüksek veya alçak alanlar veya alışılmadık derecede pürüzsüz alanlar yer alabilir. 

"Lastikleri Akıllıca Kullanın"

Hasarlar İçin Görsel Lastik Muayenesi
Lastiklerinizi incelemek, lastiklerinizin değiştirilmesini gerektirebilecek patlakları veya diğer görünür hasar belirtilerini bulmanıza yardımcı olabilir.

Lastiklerinizin hasar belirtileri ve genel durumları açısından sık sık (en azından ayda bir) incelenmesi güvenlik açısından önemlidir. Herhangi bir sorunuz varsa, lastik bayinize kontrol ettirin. Darbeler, delinmeler, çatlaklar, düğümler, şişkinlikler veya hava kaybı her zaman lastiğin çıkarılmasını ve uzman incelemesini gerektirir. Asla geçici bir onarım yapmayın veya uygun bir onarımın yerine iç lastik kullanmayın. Lastikleri yalnızca kalifiye kişiler tamir etmelidir.

Lastik Tamirleri
Bir lastiğin ne zaman tamir edilmesi gerektiğini  ve ne zaman değiştirilmesi gerektiğini bilmek çok önemlidir 

Eğer lastik hava basıncını kaybederse, iç muayene için çıkarılmalıdır.
Kısa bir mesafe bile olsa patlak lastikle araç kullanmak onu mahvedebilir
Çoğu delinme, çivi deliği veya 1/4 inçe (.64 cm) kadar olan kesikler, hasar sadece dişlerdeyse tamir edilebilir.
1/4 inçten (.64 cm) daha büyük herhangi bir yan duvar veya sırt delinmesini tamir etmeyin ve ASLA 1/16 inçten (.16 cm) daha az aşınmış lastikleri tamir etmeyin.

Tekerlek Dengesi ve Hizalaması
Lastiklerinizin  balans ayarının yapılmış olması  ve aracınızın doğru şekilde  hizalanması,  lastiklerin ömrü ve araç performansı açısından önemlidir.

Dengesiz lastikler yol titreşimine neden olur, bu da sürücünün yorgunluğuna, lastiğin erken aşınmasına (ayrıca çukurlaşma veya çukurlaşma olarak da bilinir) ve aracınızın süspansiyonunda gereksiz aşınmaya yol açabilir
Lastikler jantlara takıldığında her zaman dengelenmelidir
İlk titreşim veya titreme belirtisinde ve yılda bir kez yeniden dengelenmelidir.

Resim
X